Subsidie & kosten laadpaal

Alles over subsidie & kosten voor een laadpaal op locatie

Subsidie laadpaal voor thuis of op het werk

Heeft u een elektrische auto of bedrijfsauto aangeschaft en wilt u deze graag op locatie op kunnen laden? Dan is een laadpaal thuis of op uw werk de uitkomst. Maar wat kost een laadpaal? En kunt u subsidies krijgen? Op deze pagina leest u hier meer over.

Wat kost een laadpaal?

Over het algemeen geldt dat de kosten voor een laadpaal thuis variëren tussen de 500 en 2500 euro.  De kosten van een laadpaal hangen af van de toepassing en locatie. Ook spelen de installatiekosten en het type laadpaal een rol. Voor een laadpaal voor uw bedrijf is de kans groot dat de kosten lager zijn door subsidies (meer hierover leest u verderop in het artikel).

De variabele kosten (het opladen van uw auto) hangen af van de manier van opladen (bv. abonnement, laadpas, netstroom). Voor thuisladen kunt u rekening houden met ongeveer 3,5 cent per kilometer. Aanzienlijk goedkoper dan de gemiddelde 11,5 cent per kilometer die een benzinewagen kost.

Kan ik een subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?

Dit is afhankelijk van het beleid van uw gemeente. Op dit moment zijn er helaas geen landelijke subsidies voor een laadpaal thuis voor particulieren. Wel zijn er verschillende gemeentes die op eigen initiatief subsidies en financiële tegemoetkomingen aanbieden als u  thuis een laadpaal wilt of zelfs gratis een elektrisch oplaadpunt voor de deur realiseren. Informeer bij uw gemeente of dit ook voor u geldt.

Subsidie laadpaal op het werk

Voor bedrijven zijn er wel verschillende mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming als u één of meerdere laadpalen op uw bedrijfsterrein wilt realiseren. Onderstaand een overzicht van de verschillende subsidies voor een laadpaal op het werk.

Milieu Investeringsaftrek en Vamil-regelingen

Als uw onderneming vennootschaps- of inkomstenbelastingplichtig is, kunt u de aanschaf van laadpalen mogelijk aftrekken via de Milieu Investeringsaftrek of Vamil-regeling. Hierbij geldt dat via de MIA (na toekenning) 36% van het totale investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst gebracht kan worden. Voorwaarde is wel dat het gaat om een laadpaal voor de eigen voertuigen en dat deze op het terrein van het bedrijf wordt geplaatst.

Ook moet de investering in de laadpaal meer dan 2500 euro bedragen. Laadpalen goedkoper dan dit bedrag kunnen samen met de elektrische auto aangemeld worden als het maximaal te melden bedrag nog niet bereikt is.

Kijk op RVO.nl voor meer informatie over subsidie  bij het aanschaffen van een laadpaal.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Sinds 2014 kan de aanschaf van een elektrische auto niet meer in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Laadpalen (en zonnepanelen) echter wel, wat kan resulteren in een extra fiscale afschrijving van 28% in het eerste jaar. Lees meer over deze regeling op de site van de Belastingdienst.

Lokale subsidies laadpaal bedrijf

Veel gemeenten in Nederland stimuleren elektrisch rijden door subsidies voor de aanschaf van een laadpaal. Informeer bij uw gemeenten naar de mogelijkheden voor uw organisatie.