Levensduur accu elektrische auto

We hebben allemaal zeker eens zo een oud filmpje gezien waarbij men handmatig met behulp van een speciaal gereedschap de motor van een auto aan de praat moest krijgen. Dat ging zo te zien altijd vrij snel, maar valt dat te betwijfelen in de winter of bij een slecht afgestelde motor. Zo een handmatige start zou al helemaal niet lukken bij een dieselmotor en werd de eerste auto met startmotor in 1912 geïntroduceerd. Het behoeft geen verdere uitleg dat die natuurlijk ook elektriciteit nodig had om te werken en werd de auto accu zo ook langzamerhand standaard voor alle auto’s.

De lood accu wordt nog steeds gebruikt

De eerste auto accu’s waren de welbekende loodaccu’s en hadden deze het grote voordeel dat ze relatief goedkoop en snel te produceren waren. Ook de geleverde hoeveelheid stroom was voldoende om alle elektrische accessoires mee te kunnen voeden. De werking van de batterij berust op het verplaatsen van ionen van de negatieve naar de positieve pool en is dit ook de reden dat er op een gegeven moment een einde optreedt aan de de levensduur van de accu. Weliswaar vindt het proces in omgekeerde richting plaats wanneer de accu weer wordt opgeladen, maar treden er op een gegeven moment ook beschadigingen plaats in de verschillende cellen waaruit zo een accu bestaat.

Eén zo een cel levert namelijk niet genoeg spanning op voor een standaard auto accu (12V) en zijn er meerdere cellen in serie met elkaar verbonden. Door de fabrikant wordt er altijd voorzien in een overcapaciteit (hangt wel af van de leverde kwaliteit!) en zal gaandeweg het gebruik de capaciteit langzamerhand afnemen. Een defecte accu laat zich daarom ook niet plotseling blijken en zijn er altijd tekenen dat zo een accu aan vervanging toe is. Zo zullen de lichten enigszins dimmen bij een stationair draaiende motor (dit kan echter ook andere oorzaken hebben) en zal de startmotor soms enigszins trager aanslaan. Ook zal in bepaalde gevallen het batterijlampje op het instrument paneel aan gaan.

Maar even weer over het type accu: er zijn ook andere soorten dan loodaccu’s te verkrijgen. Zo heb je de accu’s met calciumplaten en de gel accu’s. Deze bevinden zich natuurlijk wel in een andere prijsklasse en is de loodaccu nog altijd het meest gebruikt voor auto’s.

Informatie over de levensduur van de accu

Het hangt van een aantal factoren af hoe lang zo een accu mee zal gaan en begint het allemaal bij de kwaliteit. Ook hier geldt het dat de prijs geen weerspiegeling hoeft te zijn van de kwaliteit van betreffende batterij. Zo zijn er al voor een paar tientjes batterijen te vinden die jarenlang mee gaan en daarbij nauwelijks onderdoen voor duurdere versies. Gemiddeld moet een batterij zo een 3 tot 4 jaartjes mee gaan, maar zijn er genoeg gevallen bekend waarbij men al 8 jaren rondrijdt met dezelfde batterij in de auto.

Over het algemeen kan er gesteld worden dat een loodaccu het snelst aan vervanging toe zal zijn terwijl die met calciumplaten of gel accu’s langer mee zullen gaan. Wie er echt het geld voor over heeft kan ook een deep-cycle batterij aanschaffen. Dit soort batterijen houdt de spanning langer vast en kunnen ze soms tot wel 10 jaren meegaan.

Deze batterijen zijn echter niet gangbaar voor auto’s en kunnen ook met goedkopere batterijen een hoog aantal jaartjes worden gehaald. Als je zo de verschillende reacties leest op het internet zal het ook opvallen dat zelfs de meest goedkope batterijen lang mee kunnen gaan. Een vast aantal jaartjes vastprikken betreffende de levensduur van een batterij is dus niet haalbaar omdat tal van factoren daar een invloed op hebben.

Wat kan je allemaal doen om de levensduur te verlengen?

Het is onmogelijk om met een eenduidig antwoord te komen omdat de levensduur van een accu sterk afhangt van het verbruik en ook de wijze van onderhoud. Zo is het oplaadsysteem primair voor het bepalen van de levensduur en kan al een kleine afname in de oplaad capaciteit de levensduur van de batterij negatief beïnvloeden. Maar het is natuurlijk niet alleen het oplaadsysteem dat debet kan zijn aan een kortere levensduur van de batterij. Een slecht onderhoud draagt daar ook zijn steentje bij en kan corrosie aan de polen en batterijklemmen al invloed hebben. De corrosie belemmert namelijk de vrij doorstroom van elektronen binnen het systeem en kan de batterij zo ook nooit optimaal opgeladen worden en zeker ook niet de gewenste spanning leveren. Het afleggen van uitsluitend korte afstanden met de auto zorgt er ook voor dat de batterij nooit optimaal opgeladen wordt. Probeer in zulke gevallen om regelmatig lange afstanden af te leggen of schaf een batterijlader aan. Dit gebruik je gewoon een keer in de week om de batterij goed op te laden en komt zo een oplader ook van te pas in de wintermaanden.

Een vast aantal jaren aangeven voor de levensduur van een accu is dus helaas niet mogelijk. Zelfs waneer we accu’s van het zelfde merk en specificaties zouden vergelijken met elkaar, is er geen eenduidig resultaat te verwachten omdat verschillen in het laadsysteem van de auto, maar ook het onderhoud van de batterijen van grote invloed zullen zijn. Het is ook om deze reden dat een dure accu niet per definitie langer hoeft mee te gaan dan een goedkopere. De prijsverschillen zijn heel groot en doe je er daarom ook verstandig aan om het laadsysteem altijd grondig te laten opmeten (wordt meestal gratis bij de aankoop van een accu gedaan) en vergeet je het onderhoud zeker niet achterwege te laten.

Bij de meeste telefoons is het kommer en kwel: batterijen blijven als het meezit een jaar of twee goed en daarna kun je zieltogend toekijken hoe je steeds sneller richting de nul gaat nadat je batterij ‘vol’ is. Bij elektrische auto’s lijkt dat een stuk beter te gaan, want de batterijen lijken een stuk langer mee te gaan dan de fabrikanten zelf dachten en ook de chauffeurs zijn gemiddeld genomen dik tevreden.

Een zelf opgezet onderzoek onder Nederlandstalige Tesla-eigenaren is natuurlijk niet maatgevend voor álle elektrische autobatterijen, maar de resultaten van die onderlinge uitwisseling van statistieken zijn zeker hoopvol: na meer dan 250.000 kilometer rijden hebben de batterijen in de Tesla’s nog steeds meer dan 90 procent van hun batterijcapaciteit.

Duurzaam rijden

De grootste ‘val’ die de batterijen maken zit in de eerste 80.000 kilometer, maar daarna gaat het maar heel langzaam achteruit. Dat is wel geruststellend, gezien het feit dat je een auto toch voor beduidend langere tijd wil gebruiken ten opzichte van een smartphone of ander apparaat met lithium-ion batterijen en het vervangen van zo’n grote batterij niet goedkoop is.

Nogmaals, dit is niet wetenschappelijk onderzoek van enthousiastelingen in een forum, maar met 350 mensen die grofweg op één lijn zitten lijkt het wel te kloppen. Zelfs als je een keer pech hebt en een accu krijgt die niet zoals de rest presteert is er ook garantie op de accu’s. Die krijg je niet alleen bij Tesla, al is die garantie wel tot nu toe de beste: het bedrijf belooft dat er minstens 70 procent van de batterijcapaciteit overblijft na 200.000 kilometer rijden, terwijl andere fabrikanten iets minder zeker van hun eigen zaak zijn. Bij de Nissan Leaf krijg je bijvoorbeeld een garantie voor twee derde batterij na 160.000 kilometer of 96 maanden (8 jaar). Nog steeds niet slecht, dus wat dat betreft hoef je je als potentieel elektrische rijder niet al te veel zorgen te maken over je batterij.