Laadkabels, waar moet je op letten?

Welke soorten laadkabels zijn er?

De laadkabel zorgt er voor dat uw elektrische auto kan worden opgeladen. Maar wist u dat er verschillende typen laadkabels zijn? Welke kabel u heeft ligt aan welk soort auto u heeft. Hieronder leggen we het u uit, zodat u onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

Type 1 en type 2 laadkabel

Er zijn twee typen laadkabels. Amerikaanse en Japanse merken hebben een type 1 stekker, Europese merken hebben een type 2 stekker. In Nederland is type 2 de standaard. Dat wil zeggen dat laadstations altijd een type 2 ingang hebben. Wanneer u geen kabel bij uw auto krijgt moet u zelf de juiste kabel aanschaffen. Heeft u een auto van een Amerikaans of Japans merk? Dan moet u dus een stekker met aan de ene kant een type 2 en aan de andere kant een type 1 stekker hebben. Europese auto’s moeten een kabel met aan beide kanten een type 2 stekker hebben.

Laadcapaciteit en lengte

Naast het type kabel moet u ook letten op de laadcapaciteit van uw auto en het laadstation. Dit bepaalt of u een 1-fase 16A, 1-fase 32-A, 3-fase 16A of een 3-fase 32A laadkabel nodig hebt.

Let bij het aanschaffen van een kabel ook op de lengte van de kabel. Ideaal is om de laadpaal zo dicht mogelijk bij de auto te plaatsen, zodat u niet elke keer een lange kabel hoeft uit te rollen. Heeft u toch een te korte kabel gekocht? Gebruik dan nooit een verlengsnoer, maar koop een langere kabel.