Kosten elektrisch opladen

Wat kost het opladen van mijn elektrische auto? 

Elektrisch rijden is goed voor het milieu en is belastingtechnisch ook nog eens voordeliger. Zo hoef je van 2018 tot en met 2020 bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen BPM af te dragen en is er geen wegenbelasting verschuldigd. Daarnaast kan de stroom voor het opladen van een elektrische auto zelf opgewekt worden met zonnepanelen. Wat kost elektrisch rijden nu precies? En wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Lage energiekosten

Infographic Milieu CentraalVergeleken met benzine of diesel bent u met een elektrische auto zo’n 50 tot 70% voordeliger uit, wat de kosten van de ‘brandstof’ betreft. Anders gezegd: Heeft u de mogelijkheid om thuis of op het werk de auto op te laden, dan kost rijden op stroom grofweg de helft van rijden op reguliere brandstof. Maar daar houdt het prijsvoordeel van elektrisch rijden wel mee op. Want de energiekosten zijn maar een fractie (ca. 10%) van het totale elektrische kostenplaatje.

Hoge aanschafprijs

Het grootste nadeel voor particulieren is de hoge aanschafprijs van de auto. Een elektromotor is weliswaar minder kostbaar om te produceren dan een verbrandingsmotor. Ook hebben elektrische auto’s geen dure versnellingsbak nodig, desondanks zijn elektrische auto’s uiteindelijk toch flink duurder dan ‘gewone’ auto’s. Dat komt door de batterij. Zo’n hightech accupakket is verreweg het duurste onderdeel van een elektrische auto. De verwachting is wel dat batterijen de komende tien jaar flink in prijs zullen dalen. (Bron infographic: Milieu Centraal)

Actieradius en oplaadpunten

Een ander nadeel is de actieradius; hoe ver kun je komen op een volle accu? Ook de schaarste van het aantal openbare oplaadpunten kan een minpunt zijn. En tenslotte de lange duur van het opladen.

Hoeveel schrijft u af op de elektrische auto?

Een ander nadeel is de hoogte van de afschrijving. Zodra een auto op naam komt, verliest u al een groot deel van de waarde. De elektrische auto heeft op dat gebied nog een extra nadeel. De ontwikkeling van deze auto’s gaat hard. Hoeveel effect gaat dit hebben op de waarde van de ‘verouderde’ auto’s? De moderne elektrische auto heeft al een sterk verbeterde actieradius. De Nissan Leaf uit 2018 heeft een actieradius van 378 kilometer. Met de oudere versie kun je op een volle accu maar 250 kilometer rijden. Door de voortgang schrijft u naar verhouding snel af op de oudere elektrische auto’s.

Een elektrische auto opladen met een gewoon stopcontact?

Het opladen van een elektrische auto kan behoorlijk wat stroom vragen. Zeker bij een lege accu zal deze op vol vermogen stroom (16A) afnemen. Om problemen te voorkomen is het dan ook aan te raden om het accu laadstation op een aparte zekeringgroep aan te sluiten en bekabeling van de juiste dikte te gebruiken. Hierdoor voorkomt u dat de bedrading te warm wordt met alle gevolgen van dien. Ook is het aan te bevelen om de juiste contactdozen en stekkers te gebruiken.

Elektrische auto thuis opladen?

Om te kunnen berekenen hoe lang het thuis opladen van een accu duurt, moeten we eerst weten wat het vermogen is waarmee de accu opgeladen kan worden. De formule hiervoor is: P (Watt) = U (Volt) x I (Ampère).

Een standaard woonhuisaansluiting heeft meestal een capaciteit van 3 x 25A of 1 x 40A. Zorg ervoor dat het laadstation op een aparte zekeringgroep van 16A zit en sluit hierop geen andere contactdozen of verbruikers aan. Het vermogen waarmee dan opgeladen kan worden, is dan 16A x 230V = 3680 Watt (3,68Kw).

De accu capaciteit van een doorsnee elektrische auto is gemiddeld zo’n 24Kw (Ford Focus – 26 kW, Volvo C30 – 24 kW). Als de accu helemaal leeg is, duurt het laden 24 / 3,68 = 6,5 uur. Een accu laadt de eerste 80 procent relatief snel op, de laatste 20 procent duurt langer. De accu is dus na ongeveer 3 uur waarschijnlijk al voor 80 procent opgeladen. De accu capaciteit van een kleinere auto, b.v. een Renault Twizy Urban met 6.1 kW, is beduidend lager. Hierdoor zal de accu sneller opgeladen zal zijn.

Het verbruik van een elektrische auto per kWh/uur

De standaard voor het energieverbruik van een elektrische auto is het aantal kilowattuur, en wordt doorgaans per kilometer weergegeven. Afhankelijk van het gewicht en het gebruik, heeft een elektrische auto een gemiddeld energieverbruik van 0,08 kWh/km tot 0,30 kWh/km.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

De exacte kosten bij het thuis opladen van een elektrische auto zijn natuurlijk afhankelijk van welke stroomtarieven uw energieleverancier hanteert. Voor onderstaande berekening is een stroomtarief van 0,205 ct/kWh gebruikt.

Verbruikskosten (verbruik per 100 km)
Kilometer per jaar Tazzari Zero(8,8 kWh) Renault Zoe (10,5 kWh) Nissan Leaf 2018 (10,6 kWh) Hyundai IONIQ (11,5 kWh) Tesla model S (17,9 kWh)
15.000 € 270,60 € 322,88 € 325,95 € 353,63 € 550,43
20.000 € 360,80 € 430,50 € 434,60 € 471,50 € 707,25
30.000 € 541,20 € 645,75 € 651,90 € 733,90 € 1100,85

Een auto van de zaak thuis opladen?

Voor leaserijders zijn er tegenwoordig slimme laadpunten, waarmee het mogelijk is om gegevens over de hoeveelheid geladen stroom direct door te sturen voor verrekening. U krijgt de kosten voor de ‘zakelijke’ stroom vergoed, zonder een declaratie bij uw werkgever in te dienen. Als u zakelijk least en de elektrische auto thuis oplaadt, is het verstandig hierover goede afspraken te maken.